Németh Autószervíz - Minőségi autójavítás rövid határidővel kedvező áron

regi-uj-autojavitas

Autóklíma javítás Győr

Az autók klímaberendezésének javítását megfelelő elméleti és gyakorlati képesítés birtokában folytatjuk. Mint minden nálunk elvégzett munkát, az autóklíma berendezés javítást és karbantartását is kellő precizitással és lelkiismeretesen végezzük.

Ejtsünk is pár szót arról, hogy miért fontos és alapjaiban hogyan működik az autóban a klíma, valamint miért fontos a rendszeres karbantartás és ellenőrzés.

A klímaberendezés beépítése az autókba most a XXI. században már szinte alapfelszereltségnek számít. Tulajdonképpen tekinthetünk a klímaberendezésre egyfajta biztonságtechnikai eszközként is, hiszen gondoljunk csak bele, hogy mennyivel komfortosabb érzés egy klimatizált járműben utazni. A melegtől az ember kellemetlenül érzi magát, reakció ideje megnő, fáradékonyabb és ingerlékenyebb lesz. Vagy például gondoljunk a letekert ablak hatásaira, fülgyulladás, zaj, aerodinamikai tényezők megváltozása. Láthatjuk, hogy az autó klímaberendezése nem csak luxus hanem bizony biztonságtechnikailag sem elhanyagolható.

Lássuk alapvetően, hogyan működik, milyen alkatrészeket tartalmaz a rendszer.

Az autóba épített klíma feladata, hogy az utastérben felgyűlt hőt felvegye és a környezetben leadja. Ehhez speciális hűtőközegre van szükség a rendszerben. Sajnos esetünkben ez a hűtőközeg a környezetre nagyon rossz hatással van. Üvegházhatás fokozó anyag melynek a GWP értéke 1420. Összehasonlításképpen a szén-dioxid GWP értéke 1, ez azt jelenti, hogy ha egy átlag autó töltetmennyiségét elengedjük ami kb. 0,5 kg akkor a környezetkárosító hatása 710 kg széndioxidénak felel meg. Ez a mennyiség egy szénerőműben hozzávetőlegesen 1183 KWh elektromos áram termelése után keletkezik. Ezeket a számokat látva nyílván való, hogy gépjárművekbe épített klímaberendezés nem játék, az előírásokat szigorúan be kell tartani és csak szakképzett és megfelelően felszerelt személyzet végezheti el az autóklíma javítást vagy az autóklíma karbantartást.

Autóklíma javítás Győr

Most lássuk a karbantartás szükségességét alkalmazási oldalról.

Az autóba épített klíma működése során az alkatrészek elhasználódnak, elkoszolódnak ezért szükséges a karbantartásuk. Példának okáért a klímahűtő, szaknyelven kondenzátor elkoszosodása. Bizonyára mindenki látott már olyan autót aminek a hűtőrácsán keresztül látható volt a hűtő. Klímás autó esetében a klímahűtő van legelöl ezért az összes az út során felhordott szennyeződés ezen rakódik le. Ez rontja a hő átbocsátási tényezőt, ezáltal a hűtőteljesítmény romlását okozza, szélsőséges esetben a nyomás megnövekedése miatt ami a túlhevülés következménye, a rendszer károsodhat is. Ezen túlmenően a motor által termelt hőt sem engedi a környezeti levegőnek leadni így a motor is túlhevülhet.

A következő alkatrész, amit rendszeresen cserélni kell a szárító szűrő. Nem megyek bele részletesen, feladata rendszer védelme.

Viszont a következő alkatrész hibája, illetve elkoszolódása már jobban érinti a gépjárműben utazókat. Ez a belső hőcserélő szaknyelven elpárologtató. Mivel a hűtés során, a hűtő felületén a levegő nedvességtartalma lecsapódik azt el kell vezetni. Ezzel akkor van a probléma ha az autóban régen vagy szakszerűtlenül cseréltek pollenszűrőt és a bejutó szennyeződés a kifolyó nyílást eldugítja. Sajnos ebben az esetben a kondenzvíz a lábtérben kifolyik és a padlószőnyeg felszívja aminek a kiszerelése és kiszárítása, napokat vesz igénybe. Folytassuk úgy, hogy ezzel nem volt probléma és a kondenzvíz megfelelően távozik az elvezető nyíláson. Ebben az esetben is nedves marad a hőcserélőnk és sötét zárt helyen van. Ennek felületén sajnos kórokozók és gombák telepedhetnek meg, melyek légúti megbetegedéseket, allergiás reakciót és az allergia kialakulását is okozhatják. Emellett kellemetlen szagot okoznak az autóban a klíma használatakor. Talán az egyik legfontosabb karbantartási feladat a hőcserélő tisztítása és fertőtlenítése. És itt nem a boltokban kapható spray-re gondolunk, hanem a szellőzőrendszer részleges megbontásával történő közvetlen fertőtlenítő folyadékos mosásra. Az otthon elvégzett autóklíma tisztítás nem megfelelő, hiszen a boltokban kapható esetenként több ezer forintos spray nem ér semmit, hiszen a szellőztető rendszerben lerakódik és eltűnik mire a hőcserélőhöz ér, a hatását nem tudja kifejteni. Esetleg az illatát érezhetjük pár napig, de a kórokozókat nem pusztítja el. Ezen kívül még van több alkalmazott technológia, de tapasztalatom szerint a közvetlen tisztítás az egyetlen módszer amely hatásos. Az autóklíma tisztító spray használata tehát nem ajánlott, anyagi oldaláról nézve pedig nem sokat lehet spórolni egy szakszervizben elvégzett autóklíma tisztításhoz képest. Ez a tisztítás szezononként legalább egyszer de inkább félévente el kellene végezni.

Nagyjából leírtam amit tudni érdemes egy klímával felszerelt autó tulajdonosának. Ezek után már csak ajánlani tudom magam, keressen fel ha klíma-problémája van és örömmel állok rendelkezésére.

ifj. Németh Antal

alapitva

ELÉRHETŐSÉGEINK


Németh Autószervíz

Helyiség: Győr
Cím: Római út 33.
Irányítózsám: 9027
Telefon: +36-30/091-2021
Fax: +36-96 / 519-808
Email: szerviz.nemethszerviz@gmail.com


Nyitva tartás

Hétfő-péntek: 8:00 - 16:30
Ebédidő: 12:00 - 12:30
Hétvégén: Zárva